torsdag 2 april 2009

När massmedia jagar socialen

Kan det vara massmedias fel att socialtjänsten inte alltid sköter sitt jobb? Det frågar sig Monica Dahlström-Lannes i en krönika i dagens Eskilstuna-Kuriren (090402).

Hon skriver om fallet Louise, flickan från Vetlanda där de sociala myndigheterna inte gjorde någonting trots att flickan under flera år levt i en miljö med försummelser, vanvård, narkotikamissbruk och våldtäkter.

Visst gjorde socialen fel. Men, funderar Monica Dahlström-Lannes, kanske ligger en del av felet också hos massmedia? För massmedia jagar sociala tjänstemän oavsett vad de gör. Ena gången för att tar barn från sina föräldrar. Andra gången för att de inte tar barn från sina föräldrar.

Hur ofta vet egentligen massmedia vad som ligger bakom olika beslut? Tar de reda på fakta? Bryr de sig? Eller vill de bara ha en dramatisk och tårdrypande historia?

Kan det vara så att socialen ibland tvekar inför svåra beslut – och att omhänderta ett barn är alltid ett svårt beslut – därför att de är rädda för att löpa gatlopp i massmedia? Kan det vara därför Louise, och många andra barn, inte fått den hjälp de har rätt till?

Självklart har socialen huvudansvaret. Men vilket ansvar har media?

Inga kommentarer: