onsdag 13 maj 2009

Prinsens säkerhet viktigare än Perssons

Du får veta hur Göran Perssons hus ser ut innanför väggarna, men inte prins Carl Philips. Det har kammarrätten bestämt i två olika domar.

Vi har alla rätt att läsa offentliga handlingar. Därför kan vem som helst gå upp till kommunen och be att få titta på grannens bygglov. Men det finns undantag, t ex för att skydda viktiga personer.

För några år sedan ville Eskilstuna-Kuriren ha ut planritningarna på dåvarande statsminister Göran Perssons gård. Flens kommun sa först nej, av säkerhetsskäl, men tidningen överklagade och domstolen bestämde att ritningarna skulle lämnas ut. Ingen sekretess här allså.

Nu gäller det prins Carl Philip och hans gård utanför Trosa. Sörmland Nyheter har begärt att få ut de planritningarna, men de har fått nej både från kommunen och från domstolen.

Två personers säkerhet, en statsminister och en prins, men domstolen kommer fram till olika beslut.

Sekretesslagen är svår. Hur skulle du ha beslutat om var domaren?

1 kommentar:

Alexander Zunko sa...

Låter ju hur korkat som helst. För det första är det kanske inte alls så smart att ge ut Göran Perssons ritningar (då han var statsminister)eftersom att ett attentat skulle bli mycket lättare. Men och andra sidan så skyddas han av säpo och jag tror nog inte att det fanns så många som hade tid eller lust att göra honom illa. Så egentligen spelar det inte så stor roll, däremot om Persson hade varit lika viktig som USAs president hade det varit lite underligt. I vilket fall så tillåter man en statsministers husritningar så borde man, och skulle man, tillåta att visa prinses hus offentligt. Han är en offentlig person som ändå inte fyller någon som helst viktig funktion. Så det låter urbota dumt, kanske räknas det som att prinses hus inte alls "är viktigt" att se eftersom att han kanske mer ses som en vanlig privatperson medans om vi ser Görans hus så kan man få en aning om hur mycket pengar han tjänar och hur bra han har det o.s.v.Kanske ligger detta i "allmänhetens intresse". Men i vilket fall tycker jag det är dumt att göra som man gjort för både är offentliga, statsministern då mycket viktigare än en prins vars ända uppgift är att vinka från en balkong och se fin ut i tidningen. Men lagen är i vissa fall underlig.