torsdag 10 december 2009

Vad ska vi tro på?

Nyligen dök det upp en ny grupp på facebook. Den påstod att den skulle skänka tre kronor per medlem till hjärtforskning. Men när antalet medlemmar nådde 80 000 bytte gruppen inriktning – till att avskaffa kvinnors rösträtt.

Syftet med gruppen var inte att luras (nej, grundaren tycker att det är helt OK att kvinnor får rösta), utan att visa hur lätt det kan vara att luras.

Så, vad kan vi lita på?

5 kommentarer:

Tuva Sperringer sa...

Tycker att det var ett bra sätt att uppmärksamma problemet med att det finns så många olika sätt att lura andra människor på. Denna händelse skrevs det ändå rätt mycket om i och med att det inte är en så stor nyhet. I och med att grundaren skapade denna grupp som sades skänka pengar till hjärtforskningen skapade han nog också ett litet korn tvivel för organisationer som håller på med detta.
Han tycker nog helt enkelt att man ska lära sig att vara källkritisk.

Felicia Sverkersson sa...

Jag tycker att det var ett ganska speciellt sätt av grundaren att visa hur naiva folk är. Om det var ett bra sätt eller inte vet jag inte riktigt. Efter en sån händelse blir man nog mer uppmärksam på vad det är som man går med i, eller skänker pengar till. Och det var det som gundaren ville förmedla med denna grupp tror jag. Och den tanken nådde ju fram, väldigt väl.

Jag tror dock att människorna som gått med i gruppen känner sig väldigt kränkta och lurade när gruppen bytte namn. Jag såg en annan grupp som bytt namn, den hade först stått för någonting bra, och sen efter ett tag hade den bytt namn till något hemskt. Kommer inte riktigt ihåg vad det var, med det var i stil med ”alla vi som har haft sex med våra föräldrar”. Att byta namn till något så hemsk tycker jag är att gå för långt, även fast man bara vill visa att folk är lättlurade. Men visst är det ett bra sätt om man vill få folk att stanna upp och tänka efter lite.
För människan är lättlurad, vi tror på det mesta som skrivs i tidningen. Även fast vi VET att allt som skrivs inte är sant.

Ida Ahlström sa...

Jag var faktiskt en av dem som blev lurade! Jag har gått med i några grupper där det står att de skänker t.ex. 2 kr per medlem till cancerforskning. Och jag vet inte om jag tror på det, att det verkligen skänker dem pengarna. Men då tänkte jag att det är väl bättre att gå med i gruppen än att inte göra det. Sen kvittar det om det är sant eller inte. Men självklart vill man att det ska vara sant! Och att bli lurad var inte så speciellt roligt.

Petra Stenberg sa...

Det är fel att lura folk på det viset för att få flera i sin grupp. Själv är jag också med i många grupper på facebook. Man kan inte lita på någon grupp tycker jag.

victor sa...

om mannen ändrade tillbaks titeln så var det nog som han sa, att visa hur lätt det är att luras. fast han bör inte ha kvar titeln om att det skäns 3kr per person, för det stämmer säkert inte