söndag 12 september 2010

Vem vet vad valrörelsen handlar om?

Media intresserar sig mer för opinionsmätningar och valbarometrar än för de politiska sakfrågorna. Den säger Jesper Strömbäck, som är professor i journalistik, i veckans upplaga av Medierna (P1).
Och han får medhåll av flera journalister.

Den svenska valbevakningen beskrivs som slätstruken, oengagerad och totalt befriad från ideologi och framtidsvisioner. Media bevakar det politiska spelet - vem vinner och vem förlorar - istället för de politiska frågorna.

Det gör det svårare att förstå vad valet handlar om, svårare att bestämma vad man ska rösta på.

Kanske inte så konstigt att sonen kommer hem och undrar om det verkligen är någon idé att gå till valurnorna när alla mätningar på förhand dömer ut hans parti.

lördag 4 september 2010

Klickjournalistik

När du bläddrar i Aftonbladet så är det ingen som vet vad du läser. Men om du klickar på Aftonbladets websida så blir det omedelbart registrerat. Varje klick räknas, och varje klick intresserar ägarna till tidningarna.

Så vad klickar folk på? Brott, våld och död. Lustiga små historier. Sex och kändisar. Roliga bilder.

Och det är väl inte så konstigt. Visst är vi många som klickar runt på sådant som är lite småroligt eller kittlande. Det oroande är om våra klick påverkar vilken journalistik tidningarna satsar på. Att vi bara får lätta och utslätade nyheter. Att viktiga nyheter som inte lockar till så många klick därför försvinner.

Många är rädda för att det är på väg att bli så. Vi klickar på brott, och då får vi fler artiklar om brott. Vi klickar på sex, och vips börjar alla journalister skriva om sex. Då blir alla tidningar nöjestidningar.

På nyhetssajten "Nyheter 24" fick journalisterna under en tid betalt efter antal klick på sina artiklar. Det uppmuntrar knappast seriös journalistik.

Vad klickade du på senast du var inne på Aftonbladet?