I Mediekunskapen har vi just diskuterat meddelarskyddet. Att en tidning inte får avslöja sina källor om den som tipsar tidningen vill vara anonym. Skyddet är till för att förhindra maktmissbruk, människor ska våga berätta för media när de upptäcker olika missförhållanden.
I Eskilstuna-Kuriren (110430) diskuteras meddelarskyddet på ledarplats. Tidningen tar upp det faktum att de som jobbar i offentlig verksamhet har ett större skydd än de som har en privat arbetsgivare. En rektor på en kommunal skola eller en chef på landstingets sjukhus får inte ens försöka luska ut vem som tipsade pressen. Allt för att människor ska våga rapportera om felaktigheter.
Men borde inte det skyddet gälla även de som arbetar i en privatägd skola? Borde det inte gälla även för privata vårdkliniker? Det är faktiskt våra skattepengar som går dit också, även om ägaren är privat.
Men Eskilstuna-Kuriren går ännu längre. De funderar över om det förstärkta meddelarskyddet kanske borde gälla inom andra privata företag också, som till exempel Volvo eller ICA.
Och varför inte? Visserligen har inte Volvo och ICA hand om våra skattepengar. Men de har ändå stor makt över våra liv. Tänk om en anställd skulle komma på att ICA fuskar med matkvalitén eller att en arbetare på Volvo hittar säkerhetsbrister i tillverkningen av bilar.
Skulle inte du vilja att de vågade gå till media och berätta om det?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar