onsdag 16 november 2011

Vågar du skvallra?

Den senaste veckan har det skrivits mycket om varnvård på äldreboenden som drivs i privat regi. Till exempel har gamla fåttgå i  nerkissade blöjor eftersom det är för dyrt att byta ofta. Vem vill bli gammal när man hör och läser om sådant?

Om samma sak händer på ett kommunalt äldreboende så kan de som jobbar där skvallra för media, utan att chefen får straffa dem. Nej, chefen får inte ens försöka ta reda på vem som har gått till tidningarna. Det kallas meddelarfrihet, och meddelarfriheten gäller både inom kommun, landsting och stat.

Men meddelarfriheten gäller inte inom de privata företagen. Inte ens när de privata bolagen använder skattepengar för att driva sin verksamhet, som  vid privata vårdhem eller friskolor.

Därför är det mycket svårare för anställda som jobbar i de privata företagen att berätta om missförhållanden för pressen. De kan ju bli av med sitt jobb om de inte håller tyst.

Många tycker nu att lagen om meddelarfrihet borde utvidgas, så att den även gäller vid privata företag. Det vore på tiden!

Inga kommentarer: