måndag 24 november 2008

Ekorrar, toalettpapper och marknadsföring

Sist jag var och handlade satt det en liten söt ekorre bland toalettpappersrullarna. Köpte man en hel bal, så fick man en ekorre.
En mjukisekorre. Alldeles gratis. Och plötsligt befann jag mig i tankarna 20 år tillbaka i tiden. På den tiden, när vi fick vända på varenda krona, fick en liten ekorre två små killar att jubla.
Om några dagar fyller de små 22 år, och ler förmodligen överseende mot sin mor när de åter får en ekorre i paketet.
För ni tror väl inte jag kunde motstå det lilla djuret? Och så fick jag ju 24 rullar toapapper på köpet.

Är det någon mer än jag som går på marknadsförarnas olika knep?

lördag 22 november 2008

Journalister som vågar

Den mexikanska journalisten Lydia Cacho har avslöjat ett nätverk som säljer barn för sexuella syften. 2000 dollar kostar det att köpa ett barn, och man kan köpa både flickor och pojkar. De flesta barnen är mellan 9 och 13 år, men en del så små som 4 år.
För ett par år sedan skrev hon en bok om det hela, skriven ur barnens eget perspektiv.
Men att avslöja trafficing och pedofiler i Mexico är inte populärt. Maffian blir förbannad och de har stöd högt upp bland flera politiker.
Lydia Cacho greps olagligt av polisen och torterades i 21 timmar. De ville att hon skulle säga att allt i boken var lögn.
Tack vare ett stort nätverk och många människor som kontaktade bl a Amnesty släpptes Lydia Cacho. Men trots bevis går de flesta i nätverket fortfarande fria.

I Mexico har 44 journalister mördats sedan år 2000.

lördag 15 november 2008

torsdag 13 november 2008

Mamma vet bäst

Dagens unga hyser en stark misstro mot traditionella medier. De ser media som en ensidig faktaspridare som har till uppgift att påverka speciellt ungdomar. Det visar en undersökning som som Tidningsutgivarna gjort bland unga vuxna.
Så vem litar då ungdomar på?
Jo, mamma!
Tänk, vilka kloka ungdomar vi har.

onsdag 12 november 2008

Syns man så finns man

"Det verkar inte finnas en enda invandrare i det här landet", säger en av eleverna upprört efter att vi tillsammans gått igenom ett antal veckotidningar.
Och visst ser det ut så i flertalet av de tidskrifter vi tittat på. Sida upp och sida ner av män och kvinnor i olika åldrar, men ingen som såg ut att själv varit född, eller ha föräldrar födda, i något annat land.
Undantaget var de rena kändistidningarna, fast då handlade det oftast om personer som själva bor och lever på andra ställen i världen.

I somras gav modetidningen Vogue (italienska upplagan) ut ett specialnummer med enbart mörka modeller. En del tyckte det var bra gjort, eftersom Vogue äntligen synliggjorde att världen inte bara består av ljushyade personer. Andra kritiserade dem för att göra ett jippo av det hela.

Är det någon som har koll på deras senare nummer? Har Vogue bättre mix idag? Eller har de återgått till att nästa bara visa upp vita kvinnor?

fredag 7 november 2008

Gräsrotsaktivitet

Vaför vann Barack Obama det amerikanska presidentvalet?
Löften om förändringar, om ett stopp på kriget i Irak och en stark karisma är självklart några viktiga orsaker.
Men väl så viktigt är också Obamas sätt att driva sin kampanj på. En kampanj som verkligen engagerade människor på gräsrotsnivå.

En fjärdedel av de amerikanska väljarna, 26 procent, hade blivit personligt kontaktade av en av Obamas kampanjarbetare. Internet, bloggar, mobiltelefoner och en egen väl uppbyggd hemsida var viktiga inslag i kampanjen. Det var enkelt att bli kampanjarbetare, att själv bidra i valarbetet. På hemsidan fanns instruktioner om var man kunde besöka ett möte, sätta upp några affischer eller bidra med fem dollar.

I stor utsträckning gick Obama förbi de traditionella medierna och förlitade sig till kraften hos de många sympatisörerna.

Något nytt att lära för Sverige? Eller gammal hederligt folkrörelsearbete?

söndag 2 november 2008

Pengar och nya kanaler

Det är inte alltid politiker gillar vad massmedia skriver om dem.

Jag minns, det är många år sedan nu, hur Nordkoreas dåvarande president Kim Il Sung, brukade försöka rätta till problemet genom att sätta in helsidesannonser i svenska tidningar. I liten stil, han ville få plats med mycket, fyllde han sedan sidan med sina tal. Vi skrattade gott åt hans tilltag. Vem trodde han egentligen skulle läsa det hela?

I dag händer samma sak, fast i en helt annan omfattning och med en helt annan skicklighet. På bästa sändningstid gör presidentkandidaten Barack Obama ett halvtimmes långt reklaminslag i amerikansk TV. Sju tv-nätverk sänder det hela, och 33, 5 miljoner tittare ser det. Till vart och ett av TV-nätverken betalar Obama i miljon dollar.

Vilken betydelse har ett sådant inslag för valutgången? Vilken betydelse har nya medier som bloggar och Youtube?