Just nu pågår debatten om Liza Marklunds bok Gömda. Är det en sann berättelse eller inte? Själv har hon marknadsfört den som en sann historia. Men i en bok av Monica Antonsson påstås motsatsen.
Om detta kan man naturligtvis fundera mycket över.
Men vad som är ännu mer intressant är den makt som bloggvärlden visat upp. För det är inte de traditionella medierna som självmant fört upp frågan på dagordningen. Det är istället vanliga människor som på sina bloggar, ifrågasatt Liza Marklunds trovärdighet. Och fått en enorm genomslagskraft.
Är det en ny maktfaktor vi ser? Håller bloggarna på att ta över en del av massmedias makt?
1 kommentar:
Åhh, jag blir så trött. Liza Marklund lanserade boken "gömda" för 14 år sedan och debbaten ska uppmärksammas nu? Låt mig först säga att hennes marknadsföring var fel med tanke på att hon hävdade mer eller mindre att berättelsen om "mia" var hämtad direkt ur verkligheten. Men vi alla vet att romaner etc. inte är 100 procent hämtade ur verkligheten. Om vi har ute efter 100 procent sanning borde vi kanske läsa facklitteratur & självbiografier?
Dessutom blir jag så trött på att någon låtsas journalist och författare försöker göra ett namn genom att kritisera någon redan välkänd. Monika Antonsson är väl den mest fåniga och "bebis-vuxna" som överhuvudtaget visats i TV. Hon hör hemma i en sandlåda utanför dagis, där kan hon kasta sand i stället och känna sig "stor och betydelsefull" efteråt.
Att bloggar numera har makt är välkänt men bör de inte lyfta fram vilken underbar svensk författare Liza faktiskt är istället för att uppträda som små barn i sandlådan?
Skicka en kommentar