torsdag 15 januari 2009

Svenska tidningar kräver tillträde till Gaza

Både Aftonbladet och Svenska Dagbladet har skrivit på en petition med krav på att journalister ska släppas in i Gaza. Petitionen har skickat ut av Reportrar utan gränser. Sammanlagt är det över hundra medieföretag över hela världen som kräver att Israel tar bort förbudet för utländska journalister att komma in i Gaza.

Så här skriver Jesper Bengtsson, ordförande i den svenska avdelninga av Reportrar utan gränser (och Flensbo) på sin blogg:
"Kriget har även ökat övergreppen mot pressfriheten. Redan tidigare hade Israel hindrat journalister från att arbeta i Gaza. Nu kräver de total kontroll över alla som vill rapportera från området. Man vill hindra berättelserna om civila offer från att nå omvärlden. Istället slussas grupper av journalister omkring i Södra Israel där de får beskåda effekterna av Hamas raketbeskjutning. Raketerna måste fördömmas, men de kan inte jämföras med den massiva, förkrossande militära insats som Israel satt in de senaste dagarna."

1 kommentar:

Princess Jenny Alexandra Zoé Lady Lindsey Ashley Kimberleigh Jennifer Jane Janie Emelie Lily Chloe Allie Angelica Britney Blondina Anastasia Juliana Julie Juliett Charlotte Rebecka Sandy Stacy Valerie sa...

Det var synd att man inte kunde ha inbäddade journalister och fotografer inom förbanden i Gaza. Då skulle man få en mer precis syn på kriget i den aktuella händelsen. Men israels styrkor kanske också ville skydda journalisterna från Hamas raket attacker så det var väl lika bra att stå på en kulle och ta kort därifrån.