måndag 16 februari 2009

Rättegång mot fildelning

Idag, den 16 februari, inleds rättegången mot Pirate Bays.

Två olika intressen står mot varandra. På ena sidan ungdomar som vill ha möjlighet att enkelt och utan kostnad ladda ner musik och film från nätet. På andra sidan skivbolag och artister som vill ha betalt för det de framställer och förmedlar.

Vad tycker du? Försök att för en stund bortse från det självklara faktum att "gratis är gott". Finns det några speciella skäl till att just musik ska vara gratis? Vi får ju betala för huset vi bor i, glassen vi äter och medicinen vi behöver. Varför inte musiken?

Alla tycker nog att det är OK att artister får betalt för sitt arbete. Finns det andra sätt att lösa det på än att skärpa lagen och ställa fildelare inför rätta?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja!! Nu blev jag glad, har längtat efter att uttrycka mig i detta ämne eller snarare i hela politiken runt piratkopierat material. Det är en svår fråga gratis är gott, men snarare är bekvämligheten att slippa stå i köer, och ta sig tiden att gå ut och leta. Som piratkopieringen gör så man slipper. Visst ska man betala, men vi betalar väl inte för mediciner som vi är missnöjda med eller mat som smakar illa. Detta gör vi med musik, vi kan tvingas köpa musik som vi märker är dålig. Vilket gör den här frågan svår!

Men om man snarare ser det ur den synpunkten vad händer om piratebay blir åtalad, och vi får en ny jakt mot alla sidor som sprider upphovsskyddat material och mot dem som laddar ner. Vilka konsekvenser får det? Bör inte sidor som Youtube och Google också stämmas, och få en stämpel att de ska stängas ner? Youtube har både filmer och musik som ligger under upphovslagen, och google har en speciell sida med filmer som knappast lär smita undan upphovslagen. Då har vi inte talat om alla bilder, som google säger att det handlar om att det är användarnas ansvar att bilderna kan vara upphovsbeskyddade. Alltså gör man samma sak som piratebay uppger sig för att vara, ett Community som öppnar ett forum att dela med sig och diskutera musik.

Sen är det ju fortfarande så att piratkopierarna (de flesta) fortfarande köper saker som de tycker om, man uppskattar väl att cirka 60 % av marknaden inom film och musik står piratkopierarna för i sina köp.

En sista viktigt sak som man också nu får ta i beräkning, om man får stopp eller åtminstone får en stor minskning av piratkopierat material. Så kommer en industri få ta en stor smäll! Den elektroniska industrin har under 2-3 år, satsat stora pengar att öka utrymmet i mobiler, mp3 och datorer. Man har i stort sett tagit i beräkning att folk ska piratkopiera, annars skulle inte folk ha någon nytta av att ha så stora utrymmen, för det skulle bli alltför dyrt att fylla dem. Om vi ska ta ett exempel. Så låt oss säga att jag köpt en Mp3 med ett utrymme på 8 GB, jag har redan 50 CD:s vilket är cirka 600 låtar. Mitt utrymme kan ta cirka 1400 låtar till. Vilket skulle kosta mig minst 12 000 kr. Alltså skulle ingen längre behöva köpa mp 3 för dyra pengar, när det duger bra med en man får gratis, eller köper för 150 kr. Man har inte behov till större!

Därför är det en rätt kritisk fråga, men faktum är att vi inte bör gå emot Sveriges lag och se till att åtalet går igenom.

Nu när man har godkänt Ipred-lagen kommer ungdomar, slumpmässigt i hela Sverige tvingas betala skadestånd till de stora företagen. När de egentligen bara gör vad som väntas av de, och följer ungdomskulturen. Men den stora frågan är när det är en skola, som ställs på linjen för att betala skadestånd. Då det visas och laddas ner upphovsskyddad film rätt så friskt på skolor runt om i Sverige, det har blivit ett bekvämt element i undervisningen.

Sen tror jag att det gör musikbranschen gott, kanske inte de stora artisterna utan mångfalden av artister. Idag sätt värdet på musiken av folket, för det är vi som skapar värdet i musiken. Vi kan bestämma vilken musik vi vill dela, vilka artister som ska bli stora. Många små artister kan helt plötsligt bli stora genom delningen. Ett sådant exempel är basshunter som har blivit stora tack vare att folk delat ut och pratat om deras musik och på så sätt skapar värdet på musiken.

Helt enkelt fildelning är här för att stanna, sett att ändå minska problemet är att Communitys där det kostar att vara medlem och att de pengarna går till kulturen satsning. För att fixa så att Internet operatörerna skulle höja priset för att göra det är orättvist mot studenter som redan har svårt med den lilla kostnaden det står för. Och då får man det till att det vore en laglig sak att göra alltså skulle folk bara ladda ner då de anser att de har betalat för det.

Så man får helt enkelt lite på människans goda sinne, att vi inte skjuter kulturen i väggen, med fildelning!! Men det kommer faktiskt positiva saker ur fildelning, fler folk lyssnar på musik, man får en bredare musikbransch med fler artister. Det blir även fler konserter, då det blir den främsta inkomstkällan för artister..

Anonym sa...

Jag tycker att davids kommentar är mycket bra och omfattande! Precis som han skriver så är det här en väldigt knepig fråga i och med att det är så många faktorer man måste ta hänsyn till plus problemet med fildelning är så långt framskridet vilket ökar svårigheten i att lösa frågan.

Jag minns att det är för inte alls så många år sedan som man gick till en affär och köpte skivor, det var ingen som tänkte då att en skiva borde vara gratis så jag stoppar skivan i fickan och går utan att betala. För det är ju stöld. Men när vi idag sitter på Internet och laddar ner en låt eller en film så berörs inte vårat goda samvete. Frågan är vad skillnaden är mellan att stjäla något från en affär och ladda ner något olagligt? Stjäl du något från en affär är det just den affären som förlorar pengar men om du laddar ner olagligt så at det typ produktionsbolaget bakom skivan som förlorar pengar. Men på något vis verkar det sistnämnda inte vara lika illa i våra ögon.

Idag är fildelning ett behagligt och enkelt sätt för folk, framförallt ungdomar, att få tag på musik. I och med att vi har blivit så bekväma i det här tror inte jag att folk kommer sluta ladda ner i och med det nya laget etc. Jag tror man måste hitta nya lösningar på problemet. Kanske att man betalar en mindre summa per år och får då ladda ner musik från en speciell sida till exempel.

En annan viktigt del i den här frågan är ju vad artisterna och producenterna själv tycker. Jag har hört intervjuer med artister som säger att de är för fildelning eftersom de vill att deras musik ska bli tillgänglig för så många som möjligt. Medens andra måste ha pengarna för att överhuvudtaget kunna skapa ny musik och samtidigt ha mat på bordet.

Alltså, jag skulle säga att jag är helt klart för fildelning men under mer städade former. Fildelningen får inte vara på någons bekostnad.