lördag 7 mars 2009

Uppmärksamma eller ignorera?

I dagens föräldradebatt har det blivit modernt att röra sig med begreppen ”uppmärksamma och ignorera”. Föräldrar och lärare ska uppmärksamma bra beteende hos sina barn/elever och ignorera det dåliga. Då förstärks det goda, och det onda försvinner liksom av sig självt.

Det finns mycket att fundera över när det gäller olika ”metoder” för samspel mellan barn och vuxna. Men kanske finns där något att lära för våra massmedier?

Idag demonstrerar 6000 personer mot Davis Cup-matchen mellan Israel och Sverige. De allra, allra flesta demonstrerar lugnt och fredligt. En liten grupp saboterar och ställer till bråk.

Vilka uppmärksammar massmedia? Ja, svaret är självklart. Slagsmål och gatstenar gör sig alltid på bild. Och för säkerhets skull, rädda att missa någon smällare, uppmanar Aftonbladet sina läsare att skicka in egna bilder och videosnuttar.

Tänk om det är så, att just utsikten att få hamna på tidningarnas förstasidor är det som driver vilsna ungdomar till våldsamma slagsmål med polisen?

Kanske skulle ett visst mått av ignorering få en lugnande effekt på färgbomber, gatstenar och smällare?

1 kommentar:

Marie Andersson sa...

Det är otroligt sorgligt om ordet "demonstration" blir synonymt med "gatuvåld" eller liknande ord. Vem vågar då ta ställning? Vem vill överhuvud taget ta möjligheten i akt att utöva en av våra demokratiska rättigheter?