onsdag 4 mars 2009

Yttrandefrihet, grisar och apor

I går diskuterade jag och mina elever tryckfrihetens och yttrandefrihetens gränser. Vi funderade över allt från Englaskämt till rondellhundar.

Tur bara att ingen av dem frågade hur det kan komma sig att poliser, som i sin tjänsteutövning, kallar ungdomar för "apjävel" går fria, samtidigt som en 15-åring som som säger "nöff, nöff" till en polis blir åtalad.

För den frågan hade jag inte kunnat svara på.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det är helt fel att en 15 åring blev åtalad för att säga nöff,nöff till en polis. En polis ska inte kränka andra personer de ska vara ett föredöme för alla människor i samhället.

Marie Andersson sa...

Jag håller helt med dej, Oliver. En människa i maktställning måste ha ett högre moraliskt och etiskt ansvar för sina medmänniskor. Att kränka eller förminska någon på det sättet är en härskarteknik som egentligen inte gör någon människa lyckligare. Känner ni till fler "härskartekniker" ?

Erika K smmp2 sa...

Jag såg en gång på ett program från amerika där en flicka blivit tagen av polisen. När de skulle förhöra flickan sa hon något som fick poliserna att gå till anfall mot henne. De drog henne i håret och tryckte upp henne mot väggen medan de slog henne med sina batonger. Flickan försökte ju självklart försvara sig och sparkar ena polisen och efter hon gjort detta blir hon slängd på stengolvet medan de står och sparkar henne i ansiktet. De båda poliserna går ut medan flickan ligger där medvetslös.

Utanför anmäler poliserna henne för våld mot tjänstemän.

Tur att de hade en kamera som spelade in allt förannars skulle hon väll åkt på det men istället var det poliserna som åkte i finkan.

Det som irriterar mig mest är att flickan var 15 år och poliserna runt 40 år och de kunde misshandla henne så brutalt.