I veckan besökte journalisten Jesper Bengtsson mediaeleverna på PW-gymnasiet i Flen. Han pratade i tryckfrihet i världen och i Sverige och visade på hur journalister i många länder både censureras, fängslas och mördas.
Veckans program av Medierna (SR 091017) visar på andra sätt att stoppa kritik. Det blir allt vanligare att makthavare vänder sig till domstolar för att hindra publicering som de inte gillar.
Bananföretaget Dole har tidigare stämt den svenska filmen Bananas som tagit upp situationen för de nicaraguanska fruktarbetarna. (I veckan tog de dock tillbaka sin stämning.)
Journalisten och författaren Björn af Kleen hotas av stora böter om han publicerar en text om baron Carl Gripenstedt i sin kommande bok om adeln ”Jorden de ärvde”.
Och i Frankrike har inrikesministern tagit initiativ till att vittnen till en dödsolycka där polisen var inblandad stäms, sedan de haft en annan version av händelsen än polisens. Inrikesministern hävdar att vittnena ljuger.
Hur påverkar detta journalistiken? Riskerar vi en ”räddare” journalistik? Journalister som inte vågar granska makten av rädsla för att dras in i långa rättsprocesser?
1 kommentar:
Dawit Isaak som är en svensk-eritreansk journalist blev fängslad efter att ha krävt demokratiska reformer i Eritrea. Han har snart suttit fängslad i 8 år. Det är en stenhård kamp om tryckfrihet och demokrati i vissa länder.
Enligt artikeln från länken nedanför kan biståndet användas som ett vapen då Eritrea är i nöd av ekonomiska understöd, så genom att ta bort internationellt bistånd för Eritrea under en viss tid och bara tillfälligt så skulle det troligen sätta press på landets ekonomi och tvinga landet att släppa Dawit Isaak och andra oskyldigt dömda fria. Det är tanken, men om det lyckas vet man inte.
Kamp för fängslad journalist i Eritrea
Skicka en kommentar