Valrörelsen har startat. De politiska partierna vill alla komma ut med sina budskap och berätta varför just deras politik är bäst. Det är både naturligt och viktigt.
Men ibland händer det att fakta inte stämmer. Som när Fredrik Reinfeldt i veckan påstod att antalet sysselsatta i landet ökat med 100 000 personer under hans regeringsperiod. Vilket inte alls var sant, sysselsättningen hade nästan inte ökat alls.
Det är mediernas uppgift att granska och kontrollera politikernas påståenden. Men vilka resurser har svenska medier? Många redaktioner är underbemannade och enligt radioprogrammet Medierna (100206) ser det mycket dåligt ut med medias möjligheter att systematiskt kolla fakta i valrörelsen.
Annat är det i USA. När Barrack Obama höll sitt stora tal i veckan gjorde Washington Post faktakontroll i realtid och publicerade på sin webbsida.
Ibland kan det vara en fördel med gigantiska medier som har stora resurser
1 kommentar:
Visst medierna kan skriva hans talande som citat: "Antal sysselsatta i landet har ökat med 100 000" utan att medierna ljuger, för medierna skriver bara av det han säger, sedan om det är sant eller inte får läsarna tro vad dom vill, men visst tycker jag att medierna ska kolla upp, och om dom inte kan/orkar kolla upp, så bör dom lägga till i den artikeln "Reinfeldt säger... om det är sant eller inte vet vi inte"
Skicka en kommentar