torsdag 4 februari 2010

Ska polischefen namnges?

För någon vecka sedan hade medierna en nyhet om att ett tidigare högt uppsatt polischef är misstänkt för våldtäkt. Några tidningar valde att publicera hans namn, andra valde att inte göra det.

Vad är rätt och vad är fel? Läs vad hur de olika utgivarna själva resonerade.



6 kommentarer:

Mia Zeylon sa...

Min första tanke var att "det är självklart att polischefen ska namnges" för att han ska stå till svars och stå för sina handlingar inför allmänheten. Vid närmare eftertanke tänker jag på hans anhöriga och känner då att dem inte ska behöva lida mer än de redan gjort för något som en person i deras närhet är skyldig till. SVT skrev att de tycker att det finns många skäl att publicera namn och bild eftersom den skyldige haft en högt uppsatt position och själv arbetat med att förebygga sexuella trakasserier.
Jag har svårt att ta ställning i frågan då jag tycker att han borde namnges om det bara handlade om honom men eftersom det kommer att drabba så många oskyldiga människor i hans närhet är det ett svårt beslut med flera perspektiv. Jag tror dock att det i slutändan kommer drabba polischefens familj och vänner hårdare om han skulle namnges än honom själv!

Hulda sa...

Jag tycker det var fel att de gav ut hans namn.

Pernilla Einarson sa...

Jag tycker att det var fel att ge ut namnet. Även fast han har gjort något brottsligt borde inte tidningar och annan media ge ut namn.

Lovisa Lundblad sa...

Jag tycker att det är fel att ge ut namnet eftersom han än så länge bara är misstänkt. Först när domen är fälld får tidningen skriva hans namn. Det är i alla fall vad jag anser är rätt.

victor sa...

Hans namn bör inte publicerars föräns han är bevisat skyldig. För det kan påverka hans yrke/rykte. Han kan ju vara helt oskyldig, men också skyldig.

malin sandberg sa...

tycker också det var fel att säga hans namn.