söndag 25 april 2010

Klimatforskare överens

Är det verkligen människan som orsakar den globala uppvärmningen? Kan vi vara säkra på det?

Ja, säger i stort sett alla forskare. Människan har en avgörande påverkan på klimatet. Nittiosju procent av alla forskare i Svergie anser det. Och av 8 000 artiklar som finns i världens största vetenskapliga databas är det bara fem stycken som ifrågasätter människans påverkan. (Svt, vetenskapsredaktionen 100416)

Men media ger en mer osäker bild. Konflikter är mer spännande än att alla är överens, därför gäller det för media att visa upp två motsatta åsikter.

-Media tenderar att skildra klimatforskning som en åsiktsfråga, ungefär som politik, där lika vikt ges båda parter, när det i stället handlar om vetenskap där en stor majoritet av forskarna sen länge ansett frågan avgjord, säger den amerikanske vetenskapshistorikern Oreskes som intervjuas av vetenskapsredaktionen.

Och om media sprider bilden att forskarna är väldigt oense, då påverkar det också människors vilja att göra något åt problemet. Ingen vill ju skippa flygresan eller minska bilåkandet om det inte är nödvändigt.

1 kommentar:

Princess Jenny Alexandra Zoé Lady Lindsey Ashley Kimberleigh Jennifer Jane Janie Emelie Lily Chloe Allie Angelica Britney Blondina Anastasia Juliana Julie Juliett Charlotte Rebecka Sandy Stacy Valerie sa...

Jag har reflekterat kring hur klimatet påverkas, själv tycker jag att naturen och jorden sköter sig själv. Ett exempel är hur växter växer, växterna kräver såklart kontinuerligt eller oftast sol och regn för att kunna växa till sig genom näringsdropp och UV-strålar som gör klimatets utvecklingen möjlig, troligen är det klimatets egna livskraft som varnar för saker. Det kan jag säga med en aning tvekan. Men klimatet kan även påverkas av människor inte bara genom en faktor, det är väldigt många faktorer. Det är min egna åsikt så länge.