onsdag 16 november 2011

Reklamen i våra hjärnor

Hur ska man veta vilken reklam som fungerar? Räcker det med att fråga folk?

Nej, nu kommer "bättre" metoder. Tidningen Resumé berättar i en artikel om ett företag som gett sig på att skanna folks hjärnor. De lät ett antal personer titta på olika reklamfilmer och loggor och skannade samtidigt deras hjärnor. Sen använde de den reklamen som gav mest positiva känlsor i skanningen.

Vill vi ha det så?

Vågar du skvallra?

Den senaste veckan har det skrivits mycket om varnvård på äldreboenden som drivs i privat regi. Till exempel har gamla fåttgå i  nerkissade blöjor eftersom det är för dyrt att byta ofta. Vem vill bli gammal när man hör och läser om sådant?

Om samma sak händer på ett kommunalt äldreboende så kan de som jobbar där skvallra för media, utan att chefen får straffa dem. Nej, chefen får inte ens försöka ta reda på vem som har gått till tidningarna. Det kallas meddelarfrihet, och meddelarfriheten gäller både inom kommun, landsting och stat.

Men meddelarfriheten gäller inte inom de privata företagen. Inte ens när de privata bolagen använder skattepengar för att driva sin verksamhet, som  vid privata vårdhem eller friskolor.

Därför är det mycket svårare för anställda som jobbar i de privata företagen att berätta om missförhållanden för pressen. De kan ju bli av med sitt jobb om de inte håller tyst.

Många tycker nu att lagen om meddelarfrihet borde utvidgas, så att den även gäller vid privata företag. Det vore på tiden!

onsdag 2 november 2011

Falsk matematik

I veckan presenterade sajtenFamiljeliv en undersökning som påstod att varannan mamma vill vara hemmafru. Nyheten slogs snabbt upp i medierna. Statsministern blev inbjuden till Svt:s nyhetsprogram för att kommentera "trenden".
Men är det en trend? Det är det ingen som vet. För bortfallet i undersökningen var enormt. Bara var sjunde mamma hade svarat. Dessutom; undersökningen var inte gjord bland alla mammor i Sverige, utan bara av de mammor som är medlemmar på just sajten Familjeliv.
Undersökningen var därmed helt ovetenskaplig. Ett tydligt exempel på hur en intressegrupp lyckas göra sig kända i medierna, genom att gå ut med en undersökning som jäktade journlister inte kollar ordentligt.

måndag 17 oktober 2011

Mediedrevet mot Juholt

Den senaste veckan har mediernas jakt på Håkan Juholt varit enormt.
Det kallas mediedrev när alla medier samtidigt jagar åt samma håll. En person hängs ut i alla medier, varje liten sak grävs fram, han eller hon jagas både dag och natt, fotografer smyger i trädgårdar, ja till och med familj och barn får räkna med att hamna i drevet.
Är drevet mot Juholt befogat? Han har låtit riksdagen betala hela hyran för den extra lägenhet han har i Stockholm för att kunna sköta sitt uppdrag. Trots att han delat lägenheten med en kvinna. Det handlar om 160.000 kronor han fått ut för mycket.
Juholt säger att reglerverket är otydligt. Och nu har han fått rätt, förundersökningen läggs ner. Juholt har alltså inite begått något brott. En del hävdar därmed att drevet var obefogat. Juholt är ingen skurk.
Andra tycker att det inte är en juridisk fråga utan en moralisk. Han borde inte tagit ut hela hyran, oavsett hur reglerna ser ut. En socialdemokratisk ledare med 140.000 i lön ska inte vara så girig.
Vad tycker du?

torsdag 6 oktober 2011

Fler medier - klokare människor?

I helgen köpte jag en ny telefon. Jag tror att jag kan ringa på den. I alla fall kan man spela spel, surfa och en massa annat som jag inte vet vad det är.
Hur som helst har jag en moderna telefon än mina ungar. Hihi.
Den skulle börja fungera klockan 04.00 i natt. Nu är klockan 06.53 och det hörs inte ett ljud. Jag lovar, det är inte jag som är dum, för det tidigare abonnemanget är fortfarande igång.
Vi lägger mer och mer pengar på medier. En vanlig familj betalar ungefär 17 000 kronor för bredband, tidningar och andra medier. Det är 4 000 kronor mer än förra året.
Den 28 oktober lär det komma en ny variant av min modernaste telefon. Ungarna hotar att köpa den. Tänk så snabbt jag blir omodern.
Ibland undrar jag om vi blir så värst mycket klokare av alla nya medieprylar. Eller om det mest handlar om status. Klart man vill hänga med!

torsdag 29 september 2011

Dags att fimpa Facebook?

Finns det någon gräns för hur offentliga vi vill vara på Facebook? Susanna Birgersson har idag (110929) skrivit en intressant krönika i Eskilstuna-Kuriren.

Läs krönikan och kommentera!

onsdag 21 september 2011

Fredstrend i världen

Idag är det den Internationella fredsdagen. Men hur ser det ut i världen?
Den som följer nyheterna i tidningar, tv och på internet får lätt intrycket att det bara blir fler och fler krig i världen. Det är ju det media rapporterar om. Men enligt Freds- och konfliktinsitutionen i Uppsala hade världen färre väpnade konflikter 2010 än 2003. Så det blir faktiskt bättre.
Hur tror ni det påverkar oss om media ger oss en bild, och verkligheten är en annan?
PS. Under 2011 bröts trenden med färre väpnade konfliker på grund av upproren i norra Afrika. Förhoppningsvis kan dock de konflikerna leda till en demokratisering i de aktuella länderna.

fredag 16 september 2011

Idag dör 21 000 barn

Eskisltuna-Kuriren skriver i dagens tidning (110916) att det idag dör 21 000 barn under fem år. Ja, du läste rätt, tjugoentusen barn. Igår dog det också 21 000 barn. Och i morgon dör det 21 000 barn till.

Uppgifterna kommr från den årliga FN-rapporten om barnadödligheten i världen. Barnen dör av lunginflamation, tuberkolos, malaria och undernäring. Det betyder att de allra flesta skulle ha kunnat räddats om den fått vård eller tillräckligt med näring.

21 000 barn i världen dör alltså varje dag, och de flesta av dem helt i onödan.

Människor som dör i flygolyckor, jordbävningar eller terrorattentat fyller lätt sida efter sida i våra tidningar. Men de barn som helt i onödan dör av undernäring och enkla sjukdomar, de får inte ens en notis.

Är det rätt?

torsdag 8 september 2011

Statusraden kan kosta dig jobbet

Har du några vänner som skriver om jobbet på Facebook? Som kanske tycker att jobbet är skit, längtar efter semestern eller berättar om något dåligt som hänt på jobbet. Tror du de vet om att de kan få sparken för vad de skriver?

Förra året avskedades en polisman för att han bloggat om sitt jobb, och framställt det i dålig dager. Han fick visserligen rätt i Arbetsdomstolen, han borde inte ha blivit avskedad för som offentliganställd har man rätt att kritisera sin arbetsgivare.

Men för många som jobbar inom privata företag är det annorlunda. Ofta finns en punkt i avtalet som säger att de inte får kritisera sitt företag utåt, en så kallad lojalitetsklausul.

I USA har ca åtta procent av de större företagen avskedat folk för att de skrivit olämpliga inlägg i sociala medier.

Och även du som ännu inte börjat jobba, tänker du på att en blivande arbetsgivare kan gå in och se vad du skrev för ett par år sedan i din blogg?

tisdag 6 september 2011

Facebook - en guldgruva för reklam

Facebook håller på att utvecklas till världens mest effektiva redskap för marknadsföring. Det skriver Dagens Nyheter i en artikel 110822.

På Facebook lägger du frivilligt ut en massa information om dig själv; kön, ålder, bostadsort, intressen. Det gör det lätt för företagen att anpassa reklamen till just dig själv.

Själv kommer jag ihåg jag första gången jag fick reklam på min Facebooksida med rubriken "Är du 53 år?". Tänk att de träffade så rätt! (Jo, jag fattade ganska snabbt.)

Än så länge är det ganska lite reklam på Facebook. Facebookledningens egen bedömning är att man i dagsläget bara utnyttjar en procent av reklampotentialen.

Frågan är: Hur mycket reklam står vi ut med innan vi överger sidan?

söndag 4 september 2011

Glada nyheter

Och mitt i allt elände får vi äntligen en positiv nyhet. Victoria är gravid. Aftonbladet fyller 18 sidor. Expressen slår till med 20. Är en sådan kolossal mediabevakning rimlig?

Men kanske är det så att vi behöver någonting gemensamt att glädjas över.

Själv gläds jag dock mycket mer över en helt annan nyhet. Flens kommun har satt upp tilläggsskyltar vid handikappakeringen utanför Apoteket. Där står kort och gott: "Lathet är inget funktionshinder."

En såda nyhet kan jag gå och småle åt riktigt länge.

Hjälper media Breivik?

Fredagen den 22 juli massakerade Anders Behring Breiviks över 80 människor i Oslo och på Utöja. Han syfte var att göra PR för sin rasistiska världsbild och sprida sitt manifest.

Självklart fick vi en gigantisk mediebevakning som följd. Många männsikor i Norge ansåg att medierna genom sin bevakning gjorde just det som Breivik ville, de hjälpte till att sprida hans budskap. I början av augusti inleddes en kampanj som gick ut på att man skulle bojkotta bildpublicering av Anders Behring Breivik. Flera butiker vägrade sälja tidningar där Breivik fanns på förstasidan.

Hur borde tidningarna ha gjort? Vägrat att ge Brievik någon som helst publicitet genom att inte skriva om honom, hans ideologi och hans manifest? Eller publicera allt, dvs referera hans tankar, ta med det han själv skrivit på facebook och publicerat delar av hans manifest?

Eller har du en annan idé?

En sommar utan nyhetstorka

Det har varit en sommar med världshändelser utöver det vanliga. I Nordafrika har diktaturer störtats, i vårt grannland massakerade en högerextrem rasist närmare 80 ungdomar, i England har vi sett våldsamma upplopp, och stora delar av världens länder befinner sig i en allvarlig ekonomisk kris.

Dessutom är Sveriges kronprinsessa gravid!

Vilken av dessa händelser tror du att du minns om 20 år? Vilken tror du kommer att påverka världen mest?


onsdag 25 maj 2011

Vad gör kungen?

Följer ni medierapporteringen kring Kungens förehavanden? Hur är det egentligen med skriverierna kring svartklubbsfester, nakna kvinnor och kriminella kontakter?

Är det bara smaskig och osmaklig journalistik, i syfte att sälja lösnummer? Eller är det bra att vi lever i ett land där tryckfriheten är så stark att inte ens en kung dölja sina ljusskygga affärer?

En som har kommenterat är Mattias Sandberg på Aftonbladet (110520). Han skriver bland annat:

"Jag tror faktiskt att många svenskar struntar fullständigt i om kungen fångades på bild med nakna kvinnor för 20 år sedan. Däremot är det betydligt svårare att ha överseende med att hans närmaste vänner så sent som förra året kontaktat den organiserade brottsligheten för att få obekväma uppgifter ur vägen."

söndag 15 maj 2011

Progresssiv IKEA-reklam

Samtidigt som jag lagar mat lyssnar jag på Radiokorrespondenterna på P1. De berättar att IKEA hamnat i blåsväder i Italien.

IKEA gör reklam för sitt Family-kort genom att visa upp bilder på olika typer av familjer. En av familjerna består av två helt vanliga män som håller varandra i handen....

Men se det går inte ann i det konservativa Italien. Homosexuella kan inte vara en familj. En av regeringens ministrar (jag tror det var inrikesministern) går till starkt angrepp på IKEAs reklam. "Bögreklam" är det många som inte vill ha i Italien.

Men de homosexuella jublar, och flera andra företag hänger på och tar efter IKEAs reklam.

Jag som alltid brukar anklaga reklamen för att vara konservativ. Men ibland är det faktiskt kul att ha fel.

tisdag 10 maj 2011

Olaglig alkoholreklam i TV

Svenska folket vill inte ha reklam för alkohol i TV. Hela 80 procent av befolkningen tycker att det är bra att sverige har en lag som förbjuder alkoholreklam i radio och TV.

Ändå finns det sådan reklam i flera stora TV-kanaler, som TV3, Kanal 5, TV6, TV8 och Kanal 9. TV-bolagen kringgår nämligen den svenska lagstiftningen genom att sända från utlandet.

Dessutom satsas mer och mer pengar på alkoholreklam. År 2000 handlade det "bara" om 8 miljoner. År 2008 var summan uppe i 369 miljoner.

Uppgifterna står att läsa i en debattartikel i Svenska Dagbladet (110510), skriven av IOGT-NTO. IOGT-NTO säger också att vi idag vet att alkoholreklam påverkar. Unga börjar dricka tidigare och de dricker mer, om de ser mycket på alkoholreklam.

Tycker du att alkoholreklam ska vara tillåtet? Vad tycker du om att tv-bolagen kringgår det svenska reklamförbudet?

fredag 6 maj 2011

Berätta för era lärare om meddelarskyddet

En stor majoritet av lärarna vet inte vad det grundlagsfästa meddelarskyddet innebär. Det visar en undersökning som Lärarnas tidning gjort.

Sjuttio procent av lärarna vet inte att de kan lämna uppgifter till pressen utan att rektorn får försöka ta reda på vem som gjorde det. Att det till och med är straffbart om rektorn försöker luska ut det.

Som tur är vet de flesta elever på media att meddlearskyddet är till för att missförhållanden inte ska tystas ner. Att det är till för att människor ska våga säga sin åsikt.

Så, se till att berätta för era lärare om en av våra viktigaste grundlagar.

tisdag 3 maj 2011

En fri press

Idag, den 3 maj, är det pressfrihetens dag.

Vi i Sverige och Europa är stolta över vår yttrandefrihet och vår pressfrihet. Vi brukar kritisera länder där tidningar censureras och journalister kastas i fängelse.

Men pressfriheten är hotad också i vår del av välden. Fjorton länder i EU hamnar långt ner på pressfrihetens lista. Det skriver idag ett antal personer på Svenska Dagbladets debattsida.

Länder som Frankrike, Italien, Rumänien och Grekland kommer på tok för långt ner på listan. Italien är det land som sjunkit som en sten. Där har premiärminister Berlusconi en mycket stor makt över landets medier.

Artikelförfattarna citerar den franske författaren Albert Camus varnande ord:

"En fri press kan vara god eller dålig, men en sak är säker, utan frihet kan de aldrig bli något annat än dålig."

Ålderdomliga citat

Satt och lekte lite på nätet och hittade följande citat:

"Ett tåg som spårar ur har större nyhetsvärde än ett som kommer i tid."

Men det måste vara ett mycket gammalt citat. Idag är det snarare en nyhet när ett tåg kommer i tid. I alla fall om det skulle råka vara vinter.

Vem vågar berätta?

I Mediekunskapen har vi just diskuterat meddelarskyddet. Att en tidning inte får avslöja sina källor om den som tipsar tidningen vill vara anonym. Skyddet är till för att förhindra maktmissbruk, människor ska våga berätta för media när de upptäcker olika missförhållanden.

I Eskilstuna-Kuriren (110430) diskuteras meddelarskyddet på ledarplats. Tidningen tar upp det faktum att de som jobbar i offentlig verksamhet har ett större skydd än de som har en privat arbetsgivare. En rektor på en kommunal skola eller en chef på landstingets sjukhus får inte ens försöka luska ut vem som tipsade pressen. Allt för att människor ska våga rapportera om felaktigheter.

Men borde inte det skyddet gälla även de som arbetar i en privatägd skola? Borde det inte gälla även för privata vårdkliniker? Det är faktiskt våra skattepengar som går dit också, även om ägaren är privat.

Men Eskilstuna-Kuriren går ännu längre. De funderar över om det förstärkta meddelarskyddet kanske borde gälla inom andra privata företag också, som till exempel Volvo eller ICA.

Och varför inte? Visserligen har inte Volvo och ICA hand om våra skattepengar. Men de har ändå stor makt över våra liv. Tänk om en anställd skulle komma på att ICA fuskar med matkvalitén eller att en arbetare på Volvo hittar säkerhetsbrister i tillverkningen av bilar.

Skulle inte du vilja att de vågade gå till media och berätta om det?

tisdag 12 april 2011

Julklappar som marknadsföring

Läser en berättelse i EK:s affärsbilaga (110412). Ett gäng trötta flygresenärer står vid bagagebandet och väntar på sina väskor. Det är sent på kvällen den 24 december.

Men det första som dyker upp är inte deras väskor. Utan en rad vackert inslagna julklappar, en till var och en av de väntande.

Gissa om de blev glada? Och berättade för alla de kände. Skrev om det på facebook.

Smart - och billig - marknadsföring.

söndag 10 april 2011

Tre tunga argument

På Ung Medias hemsida hittar jag tre tunga argument för yttrandefriheten;

Frihetsargumentet
Demokratiargumentet
Sanningsargumentet

Läs deras tankar och fundera. Vilket argument tycker du är viktigast.

måndag 4 april 2011

Är du ansvarig för din partners brott?

I förra veckan skrev tidningarna en hel del om Håkan Juholts särbo. Hon har för några år sedan gjort sig skyldig till ett bedrägeribrott mot sin arbetsgivare. Hon har erkänt brottet och tagit sitt straff. Juholts särbo är ingen offentlig person. Så varför skriver tidningarna? Är Juholt en sämre partiledare för att han är tillsammans med en kvinna som begått ett brott? Hur tänker du?

fredag 25 mars 2011

Arbetslöshet blir underhållning

Kanal 5 har startat ett nytt underhållningsprogram "Jobbjägaren". Jag har inte sett det själv, men läser i Aftonbladet ett kritiskt inlägg av Elin Grelsson.

Enligt Grelsson gör Kanal 5 underhållning av ett stort samhällsproblem, och lägger skulden på de som är arbetslösa.

Hon skriver bland annat. "Här görs arbetslösa människor till skuldbelagda idioter, som vi förväntas förfasa oss över i tv-sofforna."

Det är inte helt ovanligt att media försöker förvandla allt till underhållning. Men det är nog bäst att jag ser programmet själv först innan jag uttalar mig.

onsdag 23 mars 2011

Reklam för otrohet

Får man göra reklam för otrohet?

Reklamombudsmannen har den senaste tiden fått ta emot hundratals anmälningar mot den nya otrohetssajten Victoria Milan. De har ännu inte fattat något beslut.

Vad tycker du?

tisdag 8 mars 2011

Problemfri tågtrafik

"Problemfri måndag i tågtrafiken" skriver Eskilstuna-Kuriren idag (110308) på nyhetsplats.

Påminner lite om det där gamla skämtet med styrman som skrev i loggboken "Idag var kapten nykter".

torsdag 17 februari 2011

Produktreklam i tv-serier

När männsikor tröttnar på tv-reklamen, zappar till en annan kanal eller går och kissar under inslaget, då gäller det för reklambranschen att hitta nya vägar för att övertyga människor om att handla.

En snabbt växande industi är produktplaceringar. TV-bolagen får betalt för att arbeta in speciella ölsorter, bilmärken eller flingor i sina produktioner.

På så sätt kommer vi inte undan reklamen, utan den går direkt in i våra hjärnor.

Dagen Nyheter har 110209 en intressant artikel. Läs och kommentera!

Se gärna flingklippet på youtube.

lördag 12 februari 2011

Sociala medier och social kamp

Egyptens president Mubarak har avgått och flytt. En seger för demokratin i landet.

I väst pratas mycket om de sociala mediernas stora betydelse. När de regeringskontrollerade medierna vägrar rapportera om läget i landet kan information ändå komma ut, och människor ändå hålla kontakt, genom facebook och twitter.

Visst är det så. Men vad västländernas medier inte riktigt lagt märke till är att det under många år pågått en social kamp i Egypten. Den viktigaste facebook-gruppen "Sjätte april-rörelsen" kom till efter en strejk 2008 där tre textilarbetare sköts ihjäl.

Sociala medier är ett sätt för människor att sprida information och hålla kontakt. Men sociala förändringar genomförs bara av människor som går samman.

Som tusentals och åter tusentals människor på torget i Kairo visade.

söndag 6 februari 2011

Vitaminvatten och vitaminvatten

I veckan skrev Aftonbladet om den stora vattenbluffen, dvs läskföretag som börjat lansera vitaminvatten. Men vattnet består av bra mycket mer än vitaminer, det är också fulladdat med socker. Till exempel innehåller Coca-Colas Vitamin Water motsvarande sex sockerbitar.

Att lansera sockervatten som nyttigt är naturligtvis ett reklamtrix i sig.

Men också Aftonbladets avslöjande kan användas i reklamsyfte. Något som juicetillverkaren Brämhult har gjort. På sin egen hemsida och i sociala medier lanser man sitt eget recept på vitaminvatten. "Trick upp tre fjärdedelar av juicen och blanda ut resten med vatten".

Inte för att jag är så mycket för att sprida reklam, men lite kul är det.

fredag 4 februari 2011

Journalister attackeras i Kairo

SVT:s journalist Bert Sundström har attackerats och skadats under demostrationerna i Egypten. Han är en av många journalister som angripits.

Stig Fredriksson, utrikeskommentator på SVT skriver i en kommentar 110204 att regimens angrepp avsiktliga.:

"Angreppen på utländska medier är nära kopplade till regimens alltmer desperata försök att hålla sig kvar vid makten. Det viktigaste syftet är att tysta all rapportering om vad som händer och sker runt torget."

Journalister som med egna ögon kan rapportera vad som händer är farliga för alla diktaturer. För de människor som slåss för en demokratisk regim är yttrande- och tryckfrihet däremot en grundpelare.